(untitled) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2023)
Предмет проучавања овог рада су лазарони, који су од друге половине XVIII векa постали незаобилазна појава у европским путописима о Напуљу. Премда је, макар наизглед, готово све у вези с лазаронима спорно – почев од њиховог имена преко порекла, па све до њиховог начина живота, контроверзних обичаја и друштвене улоге, домаћи и страни путописци успели су да створе мит о њима. У њиховом случају литерарне слике претежније су од историјских: кад год се поведе прича о чувеним лазаронима, тешко је пробрати стварне елементе од нестварних, чињенице од измишљотина, историју од мита. Полазећи од путописних представа о лазаронима, циљ нам је да установимо у којој се мери литерарни елементи значајније разликују од историјских. Посебна пажња је посвећена односу лазарона према властима које су се смењивале у Напуљу током векова, док је та медитеранска варош доживљавала низ друштвених, економских и културних промена.