(untitled) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2025)
Почевши од духовних корена, па преко религиозног искуства у Лондону, закључно с расправом Aesthetica in nuce: рапсодија у кабалистичкој прози (1762), овај чланак разматра улогу и значај мита у доживљају света и из овог проистеклих естетских погледа немачког просветитеља Ј. Г. Хамана (1730–1788). Тиме се настојало расветлити у којој мери Хаманов доживљај мита представља темељ за савремени препород мита у романтичној филологији и књижевности, то јест за појаву идеја о перманентној фабулацији, идеализацији, алегоризацији, односно симболизацији у немачком романтизму, које најзад кулминирају идејом модерног мита. У ову сврху приступило се кључном Хамановом делу, Aestetica in nuce, драгоценом извору његових најважнијих естетских ставова, тумачених у овом раду у духовноисторијском кључу који обједињује основни поглед на свет, живот и поезију немачког просветитеља, што је неодвојиво од његове специфичне теолошке естетике.