Идеја југословенства у Босанској вили (1885–1914) (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2023)
У овом раду биће приказана генеза идеје југословенства на примјеру књижевне продукције у часопису Босанска вила, током периода његовог излажења, од 1885. до 1914. Заснивајући своја теоријска полазишта на идејама о часопису као посебном књижевном облику и дијалошкој природи текстова, испитиваћемо начин на који се могу довести у везу различити спољни феномени и књижевне идеје, који стварају и посредују потенцијалне политичке и поетичке обрасце. Дијахронијски поглед на улогу Босанске виле у културном и политичком животу доводи до преиспитивања релевантности књижевноисторијских оцјена и с тим у вези ће се контекстуализација материјала из студија у овом раду проматрати у њиховом односу према тадашњој референтној стварности, указујући на могуће политичке импликације уредничке политике: од пансловенства, преко српства, па до југословенства.