Муслиманске теме у српској књижевности: увод у темат II (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2024)
Други део темата „Муслиманске теме у српској књижевности“ доноси четири рада посвећенa различитим стилским формацијама, епохама и жанровима, у којима аутори и ауторке примењују разноврсне теоријске и методолошке приступе. Рад „Епски Турци као митски туђини: етнички стереотипи и змијска фолклорно-књижевна метафорика“ Соње Петровић отвара други део темата. Петровић анализира разноврсну и обухватну грађу: фолклор, средњовековну византијску и српску књижевност, иконографију, историографију, те хришћанске и османске изворе, како би истражила митски архетип и стереотипне слике које су створене у историографији и књижевности од почетака османских освајања, а који су обликовали представу о Турцима у српској и јужнословенској епици. Рад показује да су у великом корпусу епске народне поезије Турци приказани као историјски и митски противници. Посебан предмет њене анализе је представа о Турцима као (крилатим) змијама, што их приближава сродним митским бићима какви су змајеви, але и здухаћи, и даље се надовезује на митске представе о крилатим чуваркама блага и посебно на суштински важан космолошки мит о убиству змије/змаја, које симболизује победу над космичким хаосом. На митске архетипове надовезале су се хришћанске представе о борби добра и зла.