Урош Петровић, књижевни мислилац и критичар (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2025)
У раду се разматра критичарски поступак Уроша Петровића, српског теоретичара и књижевног критичара с почетка 20. века. Кроз свеобухватан преглед његове књижевнокритичке делатности образлажу се Петровићева општа критичка начела, уз издвајање теоријских и методолошких поставки и страних узора (утицај француских аутора попут Иполита Тена и Гистава Лансона), представљају се и тумаче конкретни критички текстови о делима српске и иностране књижевности, при чему се посебна пажња посвећује и позоришној критици, да би се на крају размотрила француска критика и теорија у светлу Петровићеве метакритике. Циљ овог истраживања је да се издвоје особености и константе Петровићевог критичарског поступка и правоверно осмотри домет његове књижевне мисли.