Посткритика: тумачења и одјеци (Књижевна историја — часопис за науку о књижевности, 2025)
За који месец навршиће се десет година откако је америчка професорка британског порекла Рита Фелски објавила Границе критике (2015), студију која је својевремено изазвала бурне реакције читалаца. С ове просторне и временске удаљености, учинило нам се да је прави тренутак да се преиспита шта је посткритика, схваћена као критичко усмерење, али и методолошки коректив жалосног стања у ком се студије књижевности налазе већ више деценија, донела проучаваоцима, студентима и професорима књижевности. Је ли посткритички моменат био само тренутна реакција на ову кризу или је у питању дубље и далекосежније преиспитивање наше дисциплине? Како заправо изгледа посткритичко читање текста и по чему се разликује у односу на традиционалну критику? Најзад, јесу ли питања која Рита Фелски поставља у вези с предавањем и тумачењем књижевности данас релевантна и изван америчких оквира, у срединама са знатно друкчијом традицијом проучавања књижевности, каква је наша?